Inleiding tot emotie-eten
In mijn praktijk zie ik het vrijwel dagelijks: mensen die eten terwijl ze niet eens écht honger hebben. Dit fenomeen, bekend als emotie-eten, omvat eetdrang, snaaibehoefte of trek zonder dat er sprake is van werkelijke honger. Dit kan soms al binnen een uur na het eten gebeuren.
Door de decennia heen zijn we als mens het gevoel voor honger en verzadiging steeds meer kwijtgeraakt, mede doordat we leven in een wereld vol overvloed waar voedsel altijd beschikbaar is.
De rol van emotie-eten bij eetgedrag
Eten wordt vaak ingezet als een manier om met verschillende gevoelens en emoties om te gaan zoals onrust, verdriet, boosheid, frustratie of juist blijdschap. Het onbewuste effect van het eten van vetrijke en suikerrijke producten geeft ons tijdelijk een rustig gevoel en lokt een soort beloningsreactie uit. Hierdoor hoeven we de onderliggende emotie niet meer te voelen; het dempt deze gevoelens effectief.
Het ontwikkelen van een eetpatroon
Als dit gedrag vaak genoeg wordt herhaald, ontstaat er een eetpatroon. Deze patronen kunnen behoorlijk hardnekkig zijn, zeker wanneer onze hersenen geprogrammeerd raken op deze strategie van coping. Dit fenomeen staat ook wel bekend als het olifantenpad: je brein neemt bij een bepaalde situatie elke keer dezelfde route, net als een knikker die telkens dezelfde kant op rolt. In dit geval rolt de knikker richting het eten.
Belang van bewustwording en verandering
Met dit inzicht wordt duidelijk dat emotie-eten een indicator is van waar de werkelijke verandering moet plaatsvinden. Het herkennen van emotie-eten is de eerste stap naar het doorbreken van het patroon en het aanbrengen van werkelijke, diepgaande veranderingen in je eetgedrag en emotionele welzijn.
Stop met emotie-eten en start met FemAcademy
Wil je binnen 3 maanden af zijn van je emotie-eten? FemAcademy heeft een speciaal ontwikkelde online cursus die je helpt om emotie-eten te overwinnen. Deze cursus is ontworpen om je de tools en technieken te bieden die nodig zijn om je eetgedrag te begrijpen en te beheren. Met mijn jarenlange ervaring als voedingsdeskundige leer je hoe je effectieve en duurzame veranderingen in je leven kunt implementeren.